2013. március 17., vasárnap

Oradea,avagy Romániában jártunk...(2011.09.24)

Ezúttal folytattuk azon sorozatunkat,ahol a szomszédos országok városait,falvait látogatjuk meg,és egyúttal kapjuk lencsevégre.
Most Románia volt soron,hisz ott még nem jártunk,így hát elmentünk Nagyváradra,vagy hivatalos nevén Orodea-ra.

"Természetesen" Romániába is ellehet menni személyivel,méghozzá minden probléma nélkül(itt még van határátkelő,hiszen még nem Schengeni-ország,de mindenféle probléma nélkül átlehet jutni,illetve vissza is).

A város maga a Sebes-Kőrős partján fekszik,és nagyon szép hely.,látnivalóban nem éppen szegény.Itt nagyon sok Katolikus templom látható,de van itt Zsinagóga is,méghozzá kettő.(a régi és az új).
Az egyik legérdekesebb látnivaló azonban a Nemzeti Színház,amelyhez hasonló építmény található Magyarország számos pontján is.(például Vácott,vagy Baján).
Nagyon szép építmény,és látszik rajta,hogy szépen rendben tartják,különben ez az egész városra elmondható.

Mivel látnivalóból sok akad nem térnék ki külön mindegyikre,hanem egy kicsit írok a város hangulatáról,hiszen ez az ami igazán megfogott nem csak mint Kultúra fotóst,hanem mint ide látogató 'turistát' is.Szóval ami a hangulatot illeti,igazán nem tudok semmi rosszat elmondani róla,nagyon készségesek,és vendégszeretőek voltak.(például ahová betértünk inni egy üdítőt ott még magyarul is tudott az illető pincérhölgy).Ami a lakosságot illeti: kb.fele magyar ajkú,fele pedig román ajkú,tehát abszolút vegyes,és nincs is itt ebből semmilyen probléma.Az utcán ugyanúgy hallani gyerekeket és idősebbeket is magyarul társalogni.
Ami az árakat illeti(azt is megszoktam említeni):nem sok különbség van Románia és Magyarország között,például az a közhiedelem,hogy Romániában olcsóbb az üzemanyag nem bizonyult igaznak.(átszámítva kb. ugyanaz mint nálunk,pár fillér csupán a különbség.)

Összegezvén a dolgokat annyit tudok az egészről elmondani,hogy nayon jó kis hely egy távolabbi kiruccanásra,és ismét nagyon jót fotóztunk,szóval akinek erre támad kedve ajánlani tudom Nagyváradot.

u.i.:Még egy apró megjegyzés:ami a pénz váltást illeti teljesen mindegy hogy melyik országban teszi azt,az árfolyam igencsak hasonló


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése